Överlämning av 11 000 underskrifter och ett hoppfullt besked om ett öppet internationellt nationaldagsfirande 2020

Fotograf Anna Moore 0744 - Small.jpeg

Thomas Gylling grundare av ”För ett öppet internationellt Stockholm” har under 20 år aktivt arbetat för en öppen huvudstad. Ett av hjärteprojekten är Nationaldagsfirandet den 6 juni på Smeduddsbadet på Kungsholmen. Med över 10 000 besökare har eventet blivit en tradition där många svenskar oavsett generation eller bakgrund firat 6 juni. I år satte dock Kungsholmens stadsdelsnämnd stopp för nationaldagsfirandet.

Thomas har sedan beskedet kom gjort allt för att häva beslutet. Ihop med sin arbetsgrupp har de talat med olika instanser som Kungsholmens stadsdelsnämnd, Kungliga Djurgårdsförvaltningen och Kommunikationsansvariga på Stadshuset men beslutet stod fast. Inget nationaldagsfirande 2019.  Thomas arbetade då vidare med att uppmana berörda borgarråd och övriga beslutsfattare att säkerställa nationaldagsfirandet i Stockholm 2020.

Tack vare stort engagemang i media, på sociala medier samt en namninsamling med drygt 11 000 personers underskrifter tog Stadshuset med kulturborgarrådet Jonas Naddebo (C) emot Thomas Gylling, Raymond Peroti, Erica Gylling och Sophie Abrahamsson idag onsdag den 5 juni kl. 13.00. Överlämning av namninsamling samt samtal mellan parterna skedde i samförstånd. 

Det är naturligtvis mycket tråkigt och en förlust för Stockholm i allmänhet och för Kungsholmen i synnerhet att firandet inte blir av i år så som det genomförts de senaste sex åren. Stockholm behöver fler arrangemang av detta slag, inte färre. Beslutet att utforma nationaldagsfirandet på Kungsholmen annorlunda i år har fattats lokalt i stadsdelen. Hade beslutet varit upp till mig hade jag gjort en annan bedömning. Till nästa år vill jag att staden utvärderar hur det här har skötts och framförallt hur evenemanget kan bidra till att göra Stockholm roligare, mer levande och mer inkluderande år 2020. Jag har gett kulturförvaltningens evenemangsavdelning uppdraget att titta på olika lösningar för hur nationaldagsfirandet kan genomföras 2020”, säger Jonas Naddebo

Det känns bra att så här dagen innan nationaldagen kunna dela denna hoppfulla nyhet. Nu blickar vi framåt och ser framemot ett öppet internationellt nationaldagsfirande 2020 ” avslutar Thomas Gylling 

För högupplösta pressbilder klicka här

För mer information och intervjuer kontakta Anna Moore på Moore To Be, anna@mooretobe.com