6 juni inställt - Stå upp för ett öppet internationellt Stockholm

21368906_1528529897204256_198016941142301933_o.jpg

Thomas Gylling grundare av ”För ett öppet internationellt Stockholm” har under 20 år aktivt arbetat för en öppen huvudstad. Ett av hjärteprojekten är Nationaldagsfirandet vid Smedsuddsbadet på Kungsholmen. Med över 10 000 besökare har firandet blivit en tradition där många svenskar oavsett generation eller bakgrund firat 6 juni. I år sätter dock Kungsholmens stadsdelsnämnd stopp för nationaldagsfirandet.

Integration, tolerans, öppenhet, alla mina nyckelord har fått sol på näsan under några härliga eftermiddagstimmar den 6 juni och därför har jag gjort allt i min makt för att häva deras beslut men förgäves” säger Thomas Gylling

Att skapa ett öppet internationellt firande började som ett trevande initiativ för 7 år sedan. Thomas ville fira nationaldagen på ett nytt sätt. Platsen blev Smedsuddsbadet vid Rålambshovsparken. Idéen om något stort och inkluderande, om än så för en dag visade sig bli en succé. De senaste 4 åren har Thomas tillsammans med Kungsholmens stadsdelsnämnd kunnat se hur en succé vuxit fram med uppemot 10 000 deltagare varje år. Ett värdigt firande med kända artister, dansare och DJs. Nationalsången, svenska flaggor, picknickfiltar, vänner och småbarnsfamiljer så långt ögat kan nå. Ett tryggt sammanhang där alla känt sig välkomna oavsett generation eller bakgrund.

Anledningen är att Kungsholmens stadsdelsnämnd blivit rådd av Polis att ställa in firandet pga. säkerhetsskäl samt att man skall göra ett ”omtag” och rikta sig till ”barnfamiljer”.

Sedan beskedet kom har arbetsgruppen ”För ett öppet internationellt Stockholm” försökt nå en lösning och talat med olika instanser som t ex Stadsrådet för kulturfrågor, Stadsrådet för integration, Kungsholmens stadsdelsnämnd, Kungliga Djurgårdsförvaltningen m fl. för att nå en lösning och även hitta alternativa platser. Trots goda intentioner från flera håll blir dock det slutgiltiga svaret ett definitivt nej.

Firandet i dess nuvarande form är en succé, ja, kanske ett av Sveriges mest populära firande. Det måste vara av högsta prioritet att förvalta och bejaka publikens förtroende och därmed stå upp för 10 000 tals stockholmares nyfunna vilja och glädje att fira 6 juni” avslutar Thomas

Se filmen här

Se mer info på För ett öppet internationellt Stockholms Facebook

För intervjuer kontakta Tobias Grönlund på Moore To Be, tobias@mooretobe.com