Star Trek 50 års jubileum den 8 september

Star Trek är den mest populära och inflytelserika science fiction serien genom tiderna. Den 8 september är det 50 år sedan Star Trek-episodens första avsnitt sändes på TV-kanalen NBC i USA.  Detta jubileum firas med ny spelfilm ”Star Trek Beyond”, ny TV serie, jubileumsbox samt utställningar och filmvisningar runt om i världen.

Star Trek baseras på Gene Roddenberrys optimistiska framtidsvision där mänskligheten övervunnit rasism, fattigdom och krig på jorden. De centrala rollfigurerna som Kirk,  Spock, Scotty och Bones tillhör en stjärnflotta som utforskar galaxen, finner nya världar och möter nya civilisationer allt i ett rymdäventyr.

Serien har under åren skapat rubriker och väckt uppmärksamhet dels för seriens mod och nytänkande inte minst det tekniska området. Manusförfattarna till Star Trek hittade på utopiska och innovativa fantasiprodukter som i dagens samhälle är vardagliga föremål såsom PC, mobiltelefon, padda, skjutdörrar mm.

 Klicka här för  10 saker som Star Trek hittade på innan de fanns i verkligheten

Den allra första kyssen mellan en svart och vit i amerikansk TV skedde i Star Trek. Tanken vara att filma scenen både med och utan kyss. Skådespelarna William Shatner och Nichelle Nichols förstörde med flit inspelningarna av scenen utan kyss så att de scenerna inte skulle kunna användas.

 Klicka här för vilka gäst skådespelare och kändisar som medverkat i Star Trek

Star Trek kom till på 60 talet av unge George Roddenberry som i sitt pojkrum i Texas ägnade dagarna åt att drömma om ett äventyr som utspelade sig i yttre rymden. Lite visste han då om att Star Trek skulle bli ett av världens mest välkända varumärken och franchises. Men vägen dit var långt ifrån spikrak.

Klicka här för att se den fascinerande historien om hur allting började

Star Trek sänds i 191 länder och hyllas av miljontals anhängare sk Trekkers. Det finns ett eget konstruerat Star Trek språk, Klingon. Man beräknar att det finns cirka 20-30 personer som behärskar Klingon till fullo. Det finns så mycket att berätta om Start Trek.

Klicka här för mer rolig fakta om Star Trek

Start Trek har under åren genererat i sex tv serier, tretton långfilmer varav den senaste filmen  Star Trek Beyond (22 juli).  I början på 2017 kommer en ny TV-serie den första på 12 år.

För mer information kring Start Treks 50 års jubileum kontakta Anna Moore på anna@mooretobe.com

FOX- PARAMOUNTHOMEENTERTAINMENTAB BOX 604, 169 26 SOLNA